Over mij

Phonographer magazine

Het was in 2015 geloof ik. Het laatste jaar van de opleiding tot grafisch vormgever Design & Art – Grafisch Lyceum in Utrecht ging bijna van start toen Jeroen Hindriks bij mij kwam met de vraag of ik een magazine wilde ontwerpen.

Jeroen en Nico Brons wilde een magazine over smartphone- fotografie maken. We kennen elkaar van Draumlist. Diverse exposities die we samen al hadden beleefd. En met mijn nog niet droog-achter-de-oren-ervaring met betrekking tot Design. En nog zo groen als gras als het ging om het ging om het vormgeven van een magazine überhaupt…(zo..want daar komt dan nog echt wel wat bij kijken). Springen in t diepe, daar kun je veel van leren. ZO was het ook. eerst de dummie gemaakt. maar voor mij was dat met recht een proefmonster als het ging om opmaak. Gelukkig ging het studiejaar starten en zo ook de lessen over magazines ontwikkelen. ik kan je vertellen..die lessen heb ik geabsorbeerd als een spons. lesstof, de boeken, leren over grids. En natuurlijk de mogelijkheden van Design soms ook de onmogelijkheden.

Nu inmiddels zitten we in ons 5e jaargang. Zo trots als die hond met 7 je-weet-wels. Is het eerste nummer van 2021 vers klaar. Ieder magazine kijk ik weer opnieuw terug met een tevreden blik. En iedere editie zie ik meer hoeveel we als team ons door ontwikkelen. De kwaliteit hoog en nog hoger houden en willen hebben. Ik ben trots op het team waarin ik werk en mee werk. We doen het samen maar mooi. We leren veel en van elkaar. Niet te vergeten de prachtige werken van de smartphonefotografen zowel in Nederland als ook ver daar buiten, die we mogen plaatsen.

Niet niksen maar creëren

Longen ernstig allergisch astma longrevalidatie grafisch design vormgeving illustratie ondernemen met handicap bloggen vak
Ernstig allergisch astma en een eigen bedrijf

Opgegroeid als kind van een ondernemer is niksen er niet bij. Naast de opleidingen in de gezondheidszorg was ik naast het werk ook volop bezig met het ontplooien van mijn kunstactiviteiten. Het ontdekken van verschillende technieken. En geleidelijk aan ook ontwerpen voor speciale feestelijke kaarten. Maar geboren met eczeem, hooikoorts en wat later ernstig allergisch astma werd met een uitgebreide voedselallergie, werd het fulltime werken in de Gezondheidszorg een lastige. Uiteindelijk was dat geen optie mee. Het contact met anderen in verschillende omgevingen maakte me steeds vaker ziek. Zo ben ik geswitcht naar de farmaceutische tak. Om mijn kennis in de patiëntenzorg om te zetten als gesprekspartner tussen de gezondheidszorg-specialisten en de industrie. Uiteindelijk na het volgen van de 3-jarige opleiding Art en Design aan het Grafisch Lyceum in Utrecht ben ik gestart met mijn eigen bedrijf voor vormgeving en illustratie. En nu heb ik nog meer skills om te kunnen creëren. Heerlijk! Mijn bedrijf maakt het mogelijk om flexibel te werken. Dus als ik weer toe ben aan een herstellende omgeving zoals het Nederlands Astma Centrum in Davos, kan ik door met mijn werk. Als er maar wifi is, papier en laptop bij de hand. Dan ben ik tevreden.

Honger om te ontwerpen

In mijn hoofd zit een schetsboek dat zich als vanzelf met beelden vult. Ze vinden een uitweg als ik teken, kaarten ontwerp, 3D-ontwerp en ets. Met de jaren heb ik mijn techniek en vaardigheden ontwikkeld. Ik volgde de opleiding Grafisch Vormgeven aan het Art & Design College in Utrecht (2014_2017). De volgende stap was de een master workshop Monotype (druktechniek-Printmaker) in Schotland (2016). Mijn werk ging de diepte in. Ik stoeide met lettertypen en leerde conceptueel een stap verder te denken over vorm, logo en verpakking. Letters omzetten in een lamp, een boek maken van karton, een magazine van keramiek. De opleiding deed mijn enthousiasme en liefde voor het vak toenemen. Het schetsboek in mijn hoofd groeide uit tot een driedimensionaal opererende design- en printmaker. De honger om meer te willen weten en te maken blijft. Op een betrokken manier breng ik beeld en functie samen.

RIANNEWITTEVEEN DSIGN & PRINTMKR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *